Säähysteriaa
“Hyi **** miten paljon lunta!”
Viime viikolla puhelimeni kaikki uutis-, ja some-kanavat sekä viestiketjut täyttyivät muun muassa seuraavista viesteistä: “Siis mitäs ***** lunta”, “Hyi **** miten paljon lunta!” ja “Lunta on niin perhanasti, että melkeen vois suksilla liikkua”. Lokakuussa reilusti satanut ensilumi selkeästi herätti pientä närkästymistä tuttavapiirissäni ja muun muassa Facebook-feed muistutti lumesta kuvien, postausten ja uutisten muodossa. Klassikko; “Talvi yllätti VR:n”, näkyi luonnollisesti myös uutisvirrassa.
Tyytyväisenä myhäilin alkuviikosta Berliinissä mukavan aurinkoisessa lokakuisessa säässä kuvia lumisesta Suomesta katsoessa. Berliinissä sää kuitenkin muuttui viikonlopun aikana ja sunnuntaiyönä iltamenoistani kotiin palatessani oli kaunis syyssää muuttunut joksikin aivan muuksi. Reilun kilometrin kävelymatka lähijunalle muistutti muuten lähinnä trooppista hirmumyrskyä, lämpötila vaan oli ainakin 20 astetta vähemmän.
Facebook on tehokas viestikanava
Aamulla kotiin vihdoin läpimärkänä päässeenä ja pienten vilunväristysten vielä tuntuessa huomasin Facebookin ottaneen turvallisuustilan päälle Herwart-nimisen myrskyn takia. Tämä hieman huvitti, sillä ilmoituksen huomattuani ei myrskystä ollut ainakaan Berliinissä muuta jäljellä kuin pieni tuuli ja vaikka itse myrsky oli melko raju, ei kävellessäni ollut pelottanut mikään muu kuin mahdollinen vilustuminen myöhemmin.
Facebookin turvallisuus-status on lähiaikoina ollut käytössä muun muassa terroristi-iskujen yhteydessä. Se toimii siten, että Facebook paikantaa alueella olevien kännykät ja kehottaa käyttäjää merkitsemään itsensä turvassa olevaksi.
Facebookin vaikutusvalta ulottuu laajalle alalle ja kahden miljardin ihmisen tavoittamiseen ei heti tule tehokkaampaa ja nopeampaa tapaa mieleen. Facebook viestintäkanavana tuntuu kasvattavan merkitystään koko ajan, oli kyse sitten mainonnasta, mielipiteiden julkaisemisesta tai kriisiviestinnästä.
Yhteisöllisyyttä verkossa
Nykyaikainen yhteisöllisyys on verkon välityksellä avun tarjoamista ja antamista; oli kyse sitten suojasta tai vaikkapa vinkeistä matkustuskohteeseen. Viesti kulkee nopeasti perille myös kriisitilanteessa, vaikka toki väärinkäsitykset siinä samalla saattavat paisua.
Facebookissa suositusten kerääminen ja mainosten pyörittäminen kohdennetulle yleisölle on tehokas tapa saada tietoa omasta palvelustaan liikkeelle vaikkapa juuri tietyllä alueella liikkuvien ihmisten keskuudessa. Facebook on muutenkin laajentanut palveluvalikoimaansa esimerkiksi tarjoamalla omaa Messenger widgettiänsä nettisivuille.
Mielenkiintoista ja mielestäni myös hienoa on se, että suuri mainosrahoitteinen palvelu, kuten Facebook ottaa osaa ja auttaa kaupallisten ominaisuuksien avulla ns. ei-kaupallisella puolella. Turvallisuustila-toiminto tuo lisäarvoa Facebookille, vaikka sen käyttöönotto hieman aiheuttikin virnuilua viime sunnuntain osalta. Onneksi Suomessa sataneet ensilumet eivät sentään aiheuttaneet samanlaista sydämentykytyksiä aiheuttavaa person x marked himself to be safe ilmoitustulvaa.