Finnchatin rekrytointiprosessi
Finnchatilla työskentelee ihmisiä, joilla on takanaan erilaisia opintoja ja urapolkuja. Lupaamme työntekijöillemme, että he pääsevät kehittämään omaa osaamistaan työskennellessään Finnchatilla.
Seuraavaksi puheenvuoro annetaan Tytti Jalasaholle, joka on helmikuussa 2022 työskennellyt Finnchatilla seitsemän vuotta ja edennyt vuosien aikana HR-assistentista palvelutiimin vetäjän pestin kautta HR-koordinaattoriksi. Pitkän uran yrityksessä tehnyt finnchattilainen kertoo omasta kehitystarinastaan, siitä mitä finnchattilaiselta vaaditaan ja jakaa vinkkinsä palvelupuolen työhaastatteluun tuleville hakijoille.
Tytti Jalasaho päätyi Finnchatille sattumusten kautta
Seitsemän vuotta talossa on kunnioitettavan mittainen aika, jonka aikana “talon” sijainti on ehtinyt muuttua ja osittain myös väki. Mutta minkälainen oli matka, jonka kautta Jalasaho päätyi Finnchatille?
“Päädyin henkilöstöhallinnon tehtäviin mutkien kautta ja hieman vahingossa. Olen suorittanut alunperin liiketalouden perustutkinnon ja sosionomin koulutuksen. Opintojen jälkeen työskentelin kaupan alalla, jossa olin edennyt harjoittelijasta myymälävastaavaksi ja saanut sitä kautta kokemusta henkilöstöjohdon avustavista tehtävistä. Vuonna 2015 oma työtilanne oli sellainen, että oli mahdollista lähteä uusien haasteiden perään ja tällöin Tiina Lindroos tarjosi paikkaa HR-assistenttina. Aluksi tehtävässä aloittaminen epäilytti, koska en ollut suoraan kouluttautunut tehtävään. Tehtävässä oli kuitenkin tärkeintä olla oikeanlainen persoona eli ihmisläheinen ihminen, joten päätin uskaltaa lähteä mukaan”, Jalasaho kertoo.
Myös Finnchatin palvelupuolen rekrytointipäätöksissä ajatellaan samalla tavalla. Tärkeintä ei aina ole se, miten henkilö on kouluttautunut, vaan minkälainen on henkilön aikaisempi työkokemus, hänen persoonansa ja halunsa kehittyä.
Mitä finnchattilaiselta vaaditaan?
Jalasaho työskentelee palvelupuolen rekrytointien parissa, joiden aikana joutuu tekemään paljon päätöksiä, kun jyvät erotellan akanoista. Mitä siis vaaditaan, jotta henkilöstä voi tulla finnchattilainen?
“Olisi helppoa luetella pelkästään perusedellytyksiä. Koska melkein kaiken voi oppia, niin tärkein asia, mitä vaaditaan, on nimenomaan positiivinen asenne oppimiseen. Finnchat on kasvuyritys joten on tärkeää, että henkilö kykenee sopeutumaan muutoksiin. Sopeutumiskyky on tärkeä myös siksi, että koko ala on nopeasti muuttuva. Työskentelemme Finnchatilla vahvasti tiimeinä, joten on henkilölle ja yritykselle eduksi, nauttii aidosti ihmisten kanssa työskentelystä ja pitää yhdessä oppimista sekä tiedon jakamista luontevana.”
Hyvä kirjoitusasu ja nopeat tiedonhakutaidot ovat perusasioita, joita palvelutiimissä työskenteleviltä vaaditaan. Tytti Jalasaho avaa näiden merkitystä hakuprosessissa:
“Vaikka paljon voikin oppia ja jokaiselle tarjotaan mahdollisuus kehittyä, on tärkeää, että jokainen palvelutyöntekijä on asiakaspalveluhenkinen. Meillä on palvelulupaus asiakkaille, joten chatin puolella on tärkeää, että vastaukset voidaan antaa nopeasti. Vaadimme alusta saakka, että henkilö voi kirjoittaa vähintään 250 merkkiä minuutissa ja testaamme tätä hakuprosessin aikana”.
Työnhakuprosessin eteneminen
Työnhakijaa voi joskus mietityttää, miten hakuprosessi etenee. Sähköpostia päivitetään ahkerasti, kun odotetaan “Tervetuloa haastatteluun” -viestiä, joten miten hakuprosessi Finnchatilla toteutetaan?
“Palvelupuolella hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ensin toteutamme chat-haastattelun Finnchatin chatbotteja hyödyntämällä. Ensimmäinen vaihe testaa henkilön valmiuksia työhön eli hänen kirjoitus- ja tiedonhakutaitojaan. Samalla vaihe tarjoaa hakijalle mahdollisuuden kurkistaa työn arkeen ja testata, miltä työ tuntuisi käytännössä. Tämän jälkeen seuraa haastatteluvaihe, jossa tarkoitus on selvittää, millainen henkilö on ja miten hän sopisi Finnchatille. Lempikysymykseni haastattelussa on tiedustella, millä adjektiiveilla henkilön ystävät ja entiset kollegat kuvailisivat häntä. Koen, että henkilöt pysähtyvät yleensä pohtimaan kysymystä ja on myös mielenkiintoista kuulla, tuleeko esille samoja vai erilaisia adjektiiveja, kun verrataan ystävien ja entisten kollegoiden näkemyksiä.”
Yleisimmät kysymykset
On selvää, että haastattelussa haastateltava on tähtiroolissa, mutta mitä palvelutiimiin hakevat tahtovat tietää Jalasaholta, kun haastattelu on päättymässä?
“Haastattelutilanteissa on pyritty siihen, että annamme mahdollisimman kattavat tiedot yrityksestä ja työnkuvasta, joten usein haastateltava toteaa lopuksi, että kaikkiin hänen miettimiinsä kysymyksiin on jo vastattu. Yleisin kysymys on, miten olen itse viihtynyt Finnchatilla. Se, että olen viihtynyt täällä jo seitsemän vuotta, puhuu varmasti puolestaan, mutta uskon, että hyvän viihtymisen syynä on se, että olen ihminen, joka syttyy muista ihmisistä ja pidän yhdessä tekemisestä. Etenemismahdollisuudet ja työn opettavaisuus ovat olleet myös hienoja asioita ja ne pitävät mielenkiintoa yllä.”
Vinkit työhaastatteluun saapuville
Seitsemän vuoden aikana ehtii kertyä roimasti kokemusta työhaastattelutilanteista. Mitä vinkkejä Jalasaholla on haastatteluun tulevalle?
“Pyrin itse rauhoittamaan haastattelutilanteen haastateltavaa varten, jotta tilanne olisi kaikille osapuolille mahdollisimman mukava. Sopivan henkilön löytyessä tarjoamme työpaikkaa mielellämme myös henkilön ensimmäiseksi työpaikaksi, joten haastattelussa voi olla rennoin mielin, vaikka ei vielä olisikaan pitkää työuraa takana tai kokemusta työhaastatteluista. Ennen haastattelua on hyvä selvittää hieman yrityksen taustoja, jotta voi pohtia, että kokeeko tämän olevan se oma juttu. Ennen haastattelun alkua vinkkaan ottamaan viereen kupin kahvia tai teetä ja hengittämään muutaman kerran syvään, niin sillä pääsee yleensä jo pitkälle.”
Rekrytoimme tälläkin hetkellä aktiivisesti uusia finnchattilaisia. Haemme uusia osaajia sekä edellä käsitellylle palvelupuolelle että kasvavaan automaatio- ja asiantuntijaliiketoimintaamme. Käy kurkkaamassa avoimet työpaikkamme rekrysivuilta.